Zapratite nas

Aktuelno

Suspenzija Dža Morenta i njene posledice po Memfis Grizlise

NBA liga je oštro sankcionisala lidera Grizlija sa 25 mečeva suspenzije. Šta ta odluka znači za Morenta, a šta za Memfis?

Foto: Wikimedia Commons

Posle razočaravajućeg plej-ofa Memfisa, kome je prethodila suspenzija Dža Morenta na osam utakmica zbog mahanja vatrenim oružjem u noćnom klubu u okolini Denvera, ekipa Tejlora Dženkinsa se suočava sa novim poteškoćama. Morent se ponovo našao u žiži javnosti zbog stvari koje nemaju mnogo veze sa košarkom, iako mu je pružena stručna savetodavna podrška na Floridi.

Očigledno da ovo nije bila dovoljna opomena bivšem akademcu univerziteta Marej Stejt, te je nepuna dva meseca kasnije društvenim mrežama kružio snimak Morenta kako pozira sa pištoljem u automobilu. NBA liga je odmah reagovala i uprava tima mu je zabranila učešće u svim klupskim atktivnostima dok mu se zvanično ne izrekne kazna za ponovno kršenje pravilnika ponašanja.

Nakon temeljne istrage koju je sprovela nezavisna komisija, utvrđeno je da se Morent na gotovo identičan način oglušio o pravilnik NBA lige kojim se određuju etičke norme i adekvatno ponašanje svih igrača. S obzirom da je talentovani plejmejker u kratkom roku drugi put napravio isti prekršaj, posledice po njega i Grizlije će ovog puta biti mnogo dublje.

Sada je suspendovan na 25 mečeva, što je gotovo trećina cele takmičarske sezone, ne računajući doigravanje. Ovo je druga najduža suspenzija za ovakav prestup nakon što su Gilbert Arinas (50 utakmica) i Džavaris Kritenton (38 utakmica) posegli za vatrenim oružjem u svlačionici Vašingtona 2010. godine.

Imao sam vremena da razmislim i shvatim koliko sam bola sam naneo. Želim da se izvinim NBA ligi, Grizlisima, mojim saigračima i gradu Memfisu. Adamu Silveru, Zeku Klajmanu i Robertu Peri – koji su mi dali priliku da budem profesionalni sportista i koji su me podržali – žao mi je zbog štete koju sam učinio“, izjavio je Ja Morent i završio saopštenje sledećom porukom:

„Deci koja se ugledaju na mene, izvinjavam se što sam ih razočarao kao uzor. Obećavam da ću biti bolji. Svim mojim sponzorima poručujem da ću bolje reprezentovati naše brendove. Svim mojim fanovima, nadoknadiću vam ovo, obećavam.

Da li je suspenzija prestroga ili zaslužena?

Zvanično saopštenje NBA lige da kazni Morenta sa 25 utakmica neigranja je izazvala razne reakcije u javnosti. Mnogi se slažu da je ova suspenzija adekvatna, naročito kada se ima u vidu njegova istorija nedoličnog ponašanja, dok drugi misle da je ovakva sankcija ipak prestroga za učinjen prestup.

„Odluka Dža Moranta da ponovo koristi vatreno oružje na društvenim mrežama je alarmantna i uznemirujuća kada se uzme u obzir da je zbog sličnog ponašanja već bio suspendovan u martu na osam utakmica“, rekao je komesar NBA lige Adam Silver i dodao:

„Mogućnost da drugi mladi ljudi slede primer ponašanja Morenta je posebno zabrinjavajuća. U ovim okolnostima, verujemo da je suspenzija od 25 utakmica odgovarajuća, čime jasno stavljamo do znanja da neodgovorno i bezobzirno ponašanje sa oružjem se neće tolerisati.“

Jedna od najglasnijih u odbrani teze da je suspenzija predugačka je Tamika Tremaljo, direktorka NBPA (asocijacija NBA igrača), koja je izdala zvanično saopštenje u kome navodi da je Dža izrazio kajanje i prihvatio odgovornost za svoje postupke, kao i da će zajedno sa Morentom da razmotri sve opcije i dalje korake.

Kako će ova kazna uticati na karijeru Morenta i sezonu Memfis Grizlisa?

Svima je jasno da će ova sankcija imati daleko veće posledice od produženog odmora“ za 23-godišnjeg All-Star-a iz Tenesija, a dodatne uslove za povratak na parket i pored famoznih 25 mečeva suspenzije, čelnici NBA lige tek treba da saopšte.

Iz finansijske perspektive, potencijalni gubici po Morenta i celu organizaciju Grizlisa su veliki. Procenjuje se da će Morent na ime odbitka plate i neosvojenih bonusa biti uskraćen za oko 12 miliona dolara, kao i da je njegova mogućnost da dobije supermax“ ugovor sledećeg leta svedena na minimum.

Samom činjenicom da Morent neće ispuniti kvotu od 65 odigranih utakmica u sledećoj sezoni, ne može biti u konkurenciji za neku od prestižnih individualnih nagrada (MVP, DPOY, MIP…) kao ni učesnik All-Star vikenda u Indijanapolisu.

Ovo je veliki udar na medijsku sliku mladog Morenta, koji je postao zaštitno lice NBA lige i nekolicine najjačih sportskih brendova. Nedavno je Najk objavio njegovu prvu liniju košarkaških patika pod nazivom Ember Glou“ kao i vest da će biti na naslovnici novog izdanja popularne video igre NBA 2k24.

Nakon odlaska Darka Rajakovića, Memfis će morati da odigra prvi deo sezone i bez svog najboljeg igrača, što će nesumnjivo uticati na posetu u FedEx forumu, kao i na hemiju u ekipi. Ne treba isključiti ni mogućnost da će Grizliji biti vrlo aktivni ovog leta na tržištu slobodnih igrača, kako ova suspenzija ne bi ugrozila njihove plej-of ambicije.

Prvi konkretan potez, generalni menadžer Memfisa Zek Klajman je povukao svega nekoliko dana nakon donošenja odluke o dužini Morentove suspenzije. Kao pojačanje na poziciji organizatora igre, doveden je Markus Smart, jedan od najboljih defanzivaca lige i momak koji je izrastao u pouzdanog šutera, što je Grizlisima preko potrebno.

Klikni da postaviš komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u kategoriji Aktuelno