Zapratite nas

Aktuelno

Kako su mediji pisali o Nikoli Jokiću na početku njegove NBA karijere?

O Nikoli se malo pričalo odmah po dolasku u SAD, dok je trenutno najveća senzacija NBA lige i udarna vest gotovo svih sportskih medija

Foto: Bart Young/@btyphoto

Do pre par godina, u žiži američke košarkaške javnosti bili su domaći igrači koji dobijaju medijski prostor još od srednje škole, dok su špice tamošnjih emisija obilovale atraktivnim zakucavanjima. Mali broj igrača iz inostranstva je bio medijski ispraćen kao druge NBA zvezde, a gotovo niko nije bio glavna tema na brojnim košarkaškim portalima, ali to Nikoli nije ni bilo važno.

Dolaskom asova kao što su Janis Adetukombo, Nikola Jokić i Luka Dončić, slika je počela da se menja. Pored toga što je NBA košarka postala globalno popularnija, dominacija internacionalnih igrača u NBA ligi je uzročnik sve veće medijske pažnje i rastućeg interesovanja za igrače van SAD.

Ljubitelji košarke u Americi su imali priliku da vide i zavole drugu vrstu košarke, čiji je simbol popularni Džoker, novokrunisani NBA šampion i MVP finalne serije.

Od buckastog momka iz Sombora, koji je na „mala vrata“ ušao u NBA ligu, niko nije puno očekivao. Svojim atipičnim stilom igre i ograničenim atletskim sposobnostima, nije ulivao poverenje NBA skautima da može postati All-Star igrač, a kamoli jedan od najboljih košarkaša svih vremena. Lokalni mediji nisu bili previše zainteresovani za 41. pika čiji je draft ozvaničen uz čuvenu „Taco Bell“ reklamu, čak ni nakon ruki godine gde je Nikola bio na proseku od 10 poena.

Već druge sezone, Jokić je pokazao svu raskoš svog talenta i nadmašio draft projekcije beleživši 16,7 poena, 9,8 skokova i 4,9 asistencija po utakmici. Iako je najavio o kakvom potencijalu se radi, što je prenela i NBA liga, to nije bilo dovoljno da pronađe svoje mesto u najaktuelnijim košarkaškim emisijama, niti su o njemu pravljene pompezne reportaže, kao o drugim novajlijama u ligi.

U ekipi koja nije imala druge zvezde, šampionske pohode i punu halu kao danas, Džoker nije bio viđen kao javna ličnost koja će postati uzor generacijama mladih košarkaša koje sada stasavaju. Nakon osam godina u ligi, dva MVP priznanja, osvojenog naslova NBA šampiona i brojnih srušenih rekorda, Jokić je konačno počeo da dobija svu medijsku pažnju košarkaške javnosti, koju je odavno zaslužio.

Nespreman za NBA

Nakon „Nike Hoop Summit“ kampa i NBA drafta 2014. godine, opšti zaključak trenerskog stafa Denvera, cele Nikoline familije i agenta Miška Ražnatovića je da bi bilo najbolje da Jokić odigra još jednu sezonu u Megi pod budnim okom Dejana Milojevića, stručnjaka za rad sa centrima. Ovo se ispostavilo kao fenomenalna odluka jer je sezona 2014-15, u kojoj je novoproglašeni NBA prvak osvojio nagradu MVP ABA lige, bila najbolja priprema za najveću košarkašku pozornicu.

Svi Nikolini uspesi su prošli ispod radara mnogim svetskim novinarima upućenim u dešavanja na drugoj strani Atlantika i svega nekoliko renomiranih sportskih medija, kao što su „The Gazette“ i „Draft Express“, objavili su dolazak talentovanog Somborca u ligu.

Predstavljen je kao polivalentan igrač koji ima visoku sportsku inteligenciju i jedinstven napadački arsenal, ali kao glavne slabosti u Jokićevoj igri akcentovani su nedostatak atleticizma i zabrinutost da li je spreman za tempo igre u NBA ligi.

Lokalni „Denver Stiffs“ ga je najavio kao odlično pojačanje internacionalnoj plejadi igrača koje je Denver imao u sastavu na leto 2015. godine, uz ocenu da će Jokićeva minutaža najviše zavisiti od zdravstvenog biltena drugih igrača na centarskim pozicijama.

Ovo je i bilo razumljivo s obzirom na činjenicu da je Denver na istom draftu gde je izabrao Džokera, selektovao i Jusufa Nurkića sa 16. pozicije, dok je Kenet Farid, čuveni „Manimal“, igrao na vrhuncu svoje karijere.

Sa zaključkom da je njegova uloga u ekipi Denvera nejasna i da je najveći izazov za Jokića da se fizički adaptira na NBA ligu, pomenuti sajt je predviđao da će Nikoli biti potrebno tri godine da bude spreman za nešto više od poslednjeg centra u rotaciji.

Koliko su pogrešili u svojoj oceni, najbolje govori podatak da je 28-godišnji NBA šampion jedini igrač Nagetsa iz te godine koji je i dalje u sastavu tima iz Kolorada, a već u drugoj sezoni je bio starter kod Majka Melouna.

Možda i najbolji skauting izveštaj o momku koji će ispisati istoriju NBA lige objavio je „Bleacher Report“, koji ga je opisao kao „sledećeg internacionalnog dragulja na centarskoj poziciji“ i izneo optimizam da Jokić može svojom lucidnom igrom na visokom/niskom postu i odličnim pozicioniranjem u reketu da nadomesti ograničene atletske predispozicije.

I pored činjenice da su među prvima predvideli da srpski reprezentativac može biti jedna od najboljih „krađa“ druge runde ikada, ipak, i oni su izneli sumnju u Nikoline odbrambene kvalitete i upoređivali ga sa Borisom Dijaoom i Andreom Barnjanijem.

Od momka koji obećava do franšiznog igrača

Svega godinu i po dana je bilo potrebno Jokiću i Melounu da „kliknu“ i bliskim odnosom postave temelj za uspehe koji su upravi Denvera dali jasan znak da su njih dvojica ključne figure za budućnost franšize. Isto toliko vremena je bilo potrebno i medijima da shvate da se u Koloradu nalazi igrač koji zaslužuje više pažnje, iako Nikola nije dobijao značajnije vreme u udarnim terminima NBA emisija sve do osvajanja prve MVP titule regularnog dela lige.

Nakon Jokićeve ruki sezone, narativ u medijskim izveštajima o srpskom centarskom virtuozu počinje da se menja. Svima je bilo jasno da će gorostasni Džoker biti mnogo više od igrača sa klupe, te smo mogli videti prve reportaže o njegovim majstorijama već posle prvog dabl-dabl performansa protiv San Antonija, kada je Jokić zabeležio 23 poena, 12 skokova, 3 blokade i 2 ukradene lopte za 32 minuta na parketu.

Jedan od čitanijih košarkaških portala „Fansided“ ga je pred početak druge sezone u NBA ligi opisao kao najveće osveženje u redovima Nagetsa i istakao da pokazuje naznake franšiznog igrača. Najzanimljiviji podatak u tom članku je da je Nikola u sezoni 2015-16 imao najbolji defanzivni rejting od svih članova „Grumenja“, uprkos skepticima koji su to isticali kao njegovu najslabiju tačku.

U toku druge sezone, u kojoj je Jokić značajno podigao brojke i nadmašio sva očekivanja koja su dotad bila opšteprihvaćena, bilo je neizbežno za celu NBA zajednicu da prihvati to koliko je mladi Somborac nadaren za sport pod obručima. Koliki se potencijal krije iza tog zagonetnog osmeha i koji su dometi Nikole Jokića, svima je postalo jasnije nakon što je zabeležio šest tripl-dabl partija u sofomor sezoni.

Tek nakon što je popunio sve statističke kolone impresivnim brojkama, kreator „Sombor šafla“ počinje više da biva zastupljen u košarkaškim medijima širom sveta, ali se uvek nekako stiče utisak da je to nedovoljno u poređenju sa onim što Nikola ostvaruje na terenu i na papiru.

Možda Jokić nije kontroverzna javna ličnost koja voli da se eksponira aktivnostima na društvenim mrežama, niti skreće pažnju na sebe silovitim zakucavanjima, što bi se od jednog All-Star centra očekivalo, ali će se mnogi složiti da je svojim ranim partijama u ligi zasluživao mnogo veći medijski prostor od onog koji je dobijao.

Klikni da postaviš komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u kategoriji Aktuelno