Zapratite nas

Aktuelno

Kraća regularna sezona, realnost i potreba ili samo dugogodišnja želja?

„To što je Nikola Jokić presedeo utakmicu protiv Baksa i Janisa poslednji je pokazatelj zašto bi NBA trebalo da skrati sezonu“

Foto: Wikimedia Commons

Od oktobra do aprila, regularna NBA sezona traje skoro šest meseci, odigra se ukupno 1230 mečeva, a više od polovine lige takmičenje nastavlja u plej-ofu. Takav raspored na snazi je poslednjih 56 godina, tačnije od 1967. godine.

Iako pomenuti sistem ima svojih prednosti i mana, čini se da je u poslednjih nekoliko godina sve više argumenata u korist smanjivanja broja utakmica i skraćivanja sezone, a ti argumenti dolaze sa svih strana, kako od trenera i igrača, tako i od strane medija.

Poslednji u nizu slučajeva koji podstiču na takvo razmišljanje nesvesno je otvorio petostruki All-Star Nikola Jokić kada je propustio duel sa Janisom i Baksima u okviru „Nedelje rivala“.

Navijači su očekivali borbu dvojice igrača koji u posedu imaju poslednje četiri MVP titule.

„To je izbacilo svo uzbuđenje iz onoga što je mogao da bude jedan od najuzbudljivijih mečeva ove sezone, posebno imajući u vidu da su oba tima rangirana na ili blizu vrha u svojim konferencijama“, prenosi CBS Sports.

Jokić nije igrao zbog povrede tetive, a zbog predrostrožnosti u sastavu Nagetsa nije bilo ni Džamala Mareja i Kentavijusa Koldvel-Poupa, dok je Majkl Porter junior meč propustio iz privatnih razloga.

Kada se radi o takvom „visokoprofilnom“ duelu, kao što je mogao da bude susret poslednja dva dvostruka uzastopna MVP-ja, pretpostavka je da bi ga liga favorizovala u odnosu na druge mečeve i emitovala na nacionalnom nivou, što podrazumeva i to da su najveće zvezde spremne za okršaj.

„Ko god to radi u kancelarijama lige, to je nezavidan zadatak jer niko nikada nije zadovoljan“, rekao je trener Denvera Majkl Meloun o kreiranju ligaškog rasporeda.

„Liga ima gotovo nemoguć posao, ne možete svih 30 timova učiniti srećnim. S obzirom na to, mislim da je Filadelfija igrala večeras, verujem da neće igrati ponovo do subote. Mi smo igrali večeras i nećemo igrati ponovo do subote. Oni pripremaju teren za meč Jokića i Embida, tako da će ti igrači verovatno biti dostupni (za susret Denvera i Filadelfije).“

Kako ne bi bilo slučajeva da najveće zvezde propuštaju određene „elitne“ utakmice, mnogi su mišljenja da je skraćivanje rasporeda najbolje rešenje. Igrači bi navodno igrali češće kada ne bi morali da prolaze kroz tri utakmice u četiri dana više puta u sezoni, timovi bi manje odlazili iz svojih gradova odmah posle nastupa, a vlasnici bi većinu mečeva organizovali vikendima. U tom slučaju, navijači bi imali priliku da gledaju Jokića protiv Janisa, kao i protiv Džoela Embida.

Kada je pričao sa novinarima prošle godine uoči prvog meča finalne serije Adam Silver nije odmah odbacio mogućnost „brisanja“ pojedinih utakmica iz rasporeda.

„Nisam protiv menjanja formata regularne sezone“, izjavio je Silver i dodao da je zainteresovan za tu ideju „ukoliko bi imala direktan uticaj na povrede“, ali i da nije siguran da bi to bio slučaj.

Posle susreta sa Klivlendom u Ohaju, trener Golden Stejta Stiv Ker rekao je da se oseća loše zbog toga što navijači nisu imali prilike da gledaju Stefa Karija, Drejmonda Grina, Kleja Tompsona i Endrjua Viginsa, koji nisu bili u sastavu posle teškog poraza od Bostona samo dan pre toga.

Kao glavni razlog istakao je „brutalnu prirodu“ biznisa u kojem se nalaze.

„Osećam se užasno zbog navijača koji su uzeli kartu očekujući da vide nekoga kako igra. To je brutalni deo posla. Zbog toga ću nastaviti da zagovaram sezonu od 72 utakmice“, rekao je devetostruki NBA šampion.

Promovisanje kraće sezone traje već godinama

Dok su čelnici lige eksperimentisali sa skraćivanjem mečeva još pre desetak godina, brojni akteri „s parketa“ poput Dirka Novickog i Lebrona Džejmsa menjali su tok razmišljanja s fokusom na manje utakmica, a ne minuta.

„Mislim da vam nisu potrebne 82 utakmice da biste odredili osam najboljih u svakoj konferenciji. To bi moglo mnogo brže da se uradi, ali razumem da se radi o novcu i da svaki propušten meč znači i manje novca za obe strane, kako za ligu i vlasnike tako i za igrače. Sve to mi je jasno i zbog toga mislim da se to neće promeniti uskoro“, rekao je tada Novicki i dodao je da bi sezona od oko 65 mečeva značila i drastično smanjivanje broja uzastopnih duela u dva dana, što je uzrok nezadovoljstva mnogih košarkaša.

„Iskreno, nikada nisam voleo da igram dva dana uzastopno, čak ni kada sam imao 20 godina. Mislim da nikada ne bi trebalo da igrate na najvećem nivou dve noći zaredom i da između toga morate da letite.“

NBA je testirala 44-minutni predsezonski susret Boston Seltiksa i Bruklin Netsa uoči sezone 2014-15, a Lebron Džejms je rekao da se ne radi o minutaži, već o broju utakmica.

„Minuti ništa ne znače, mogli bismo da igramo utakmice i od po 50 minuta. Radi se o njihovom broju i mislim da svi mi kao igrači mislimo da ima previše mečeva. Smanjivanje minutaže neće nimalo skratiti igru“, istakao je Džejms, naglasivši da ćemo u nekom trenutku definitivno morati da nađemo rešenje.

Međutim, iako se čini da je sve više zagovornika skraćivanja sezone, ima i onih koji tvrde da je to „apsurdna“ ideja, pa tako Ričard Džeferson veruje da je liga već učinila dovoljno i da bi tim potezom samo još više „razmazila“ igrače: „Skraćivanje sezone znači petljanje sa rekordima i brojevima. To znači da ćete se poigrati sa velikom ‘količinom’ naše košarke.“

Sve navedeno govori samo o eklektičnoj prirodi oblikovanja rasporeda s obzirom da je za takav posao neophodna pre svega saglasnost brojnih partija, ali glavno pitanje očigledno glasi: Kako će to uticati na prihode svih uključenih strana?

Nije nerealno da ova tema dobije više publiciteta u budućnosti, ali jeste malo verovatno da će biti glavni predmet diskusija uoči sklapanja novog „Kolektivnog ugovora“ nakon sezone 2023-24.

Klikni da postaviš komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u kategoriji Aktuelno