Zapratite nas

Aktuelno

Skok Nikole Topića na draft projekcijama: „Jedna od najvećih priča sledeće ruki klase“

Nastavljajući „zlatnim“, MVP koracima iz Niša, sve bolji nastupi 18-godišnjeg Topića sve više odjekuju u najvažnijim draft ešelonima

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Uporedo sa pričom o prvim kandidatima za titulu u NBA, novoformiranom kupu i favoritima za individualne nagrade, zahuktava se i ona o narednoj generaciji najvećih košarkaških talenata. Veliki deo te priče kroji tek odnedavno punoletni košarkaš Crvene zvezde, sadašnji član Mege i sin čuvenog reprezentativca Jugoslavije Milenka Topića.

Nekoliko meseci nakon što je na juniorskom evropskom prvenstvu u dresu nacionalnog tima potvrdio status jednog od najperspektivnijih igrača na kontinentu, Nikola Topić nije prestao da oduševljava svojim partijama ni na startu nove profesionalne sezone.

U prve tri utakmice u ABA ligi postigao je 74 poena. Posle 9 mečeva za nešto više od 33 minuta u igri prosečno beleži 18,8 poena, 7 asistencija i 3,4 skoka. Iz nedelje u nedelju, njegovo ime penje se na praktično svim bitnijim projektovanim draft listama.

Pojava Nikole Topića jedna je od najvećih, ali i neophodnih priča u ovom draft ciklusu za projektovanu klasu kojoj su potrebni dostojniji Top 5 pikovi“, navodi se u izveštaju vodećeg skauta i draft insajdera medijske kuće „Bleacher Report“ Džonatana Vasermana.

Gde su draft eksperti pozicionirali Topića?

Sezonu 2021/22 završio je kao najmlađi strelac Crvene zvezde u regionalnom takmičenju. Ušao je među 20 najmlađih debitanata u istoriji Evrolige. Onda je zablistao u Nišu, na istom talasu produžio u novu sezonu i eklektičnim partijama u Beograd počeo da dovlači sve veći broj NBA skauta.

To svakako nije moglo da promakne ni vodećim draft analitičarima prilikom kreiranja navedenih projekcija, pa je Topić u poslednji mesec 2023. godine ušao kao legitiman kandidat za jednu od prvih pet mesta na predstojećoj smotri najvećih talenata.

Posmatrajući aktuelne liste pet medijskih platformi, Topić ne izlazi iz Top 15. Vaserman ga vidi kao 2. pika. ESPN mu je dodelio 8. poziciju. Na listi Sema Visinija (The Athletic) zauzima 13. mesto, dok je na specijalizovanim portalima „NBA Draft.net“  i „NBA Draft Room“ 15. odnosno budući 7. pik.

Vaserman piše da ga Topić po načinu na koji kreira uz promenu brzine, koristeći inteligenciju pre eksplozivnosti, podseća na Šaija Gildžes-Aleksandera, trenutno jednog od Jokićevih glavnih konkurenata za MVP titulu.

Topićeva plejmejkerska strana jednako je atraktivna, s obzirom na to kako vidi teren i čita odbranu u pik-en-rol situacijama. …Manipulacijama u driblingu, pametnim dodavanjima i šutevima sa distance konstantno zadaje probleme odbrani“, navodi Vaserman.

„USA TODAY“ istakao je Topića na vrhu liste od pet igrača koji su do sada najviše poboljšali svoje izglede na sledećem draftu, a ne isključuju ni mogućnost da srpski košarkaš 27. juna sledeće godine završi kao najviši pik ukoliko nastavi sa ovakvim partijama.

Šta će biti na skeneru skauta u Topićevoj igri?

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Odbrana i šut za tri poena. Ne uzimajući u obzir njegove fizičke predispozicije, to su dve stavke na koje će se NBA skauti najviše fokusirati u Topićevoj igri u narednim mesecima. 

Defanziva će svakako biti rad na duže staze, a slabosti druge stavke isplivale su na juniorskom evropskom prvenstvu na kojem je Topić, iako na kraju MVP, šutirao svega 2/21 za tri poena, dok je u ABA ligi trenutno na proseku od 27,9 odsto (12/43).

S druge strane, ukoliko bude konstantno isporučivao u nastavku sezone u onoj meri u kojoj je to radio do sada, Topić će zaraditi sasvim dovoljno i prostora i vremena da unapredi sve ono što ga u skorijoj budućnosti može učiniti kompletiranim i vrhunskim košarkašem.

NBA timovi će na kraju početi da zanemaruju njegove atletske sposobnosti/defanzivna ograničenja ukoliko Topić nastavi da stvara prednost, završava na obruču i pogađa šuteve, čak i ako njegova preciznost varira“, podvlači Džonatan Vaserman.

Samo na ESPN listi, Nikola Topić je posle svega nekoliko nedelja skočio za 18 pozicija i samo to dovoljno pokazuje koliko je podigao svoju cenu u ovoj ipak još uvek „nestabilnoj“ draft klasi čiji će poredak očigledno doživeti još nekoliko drastičnih promena do sledećeg juna.

Isti portal na prvo mesto stavlja frešmena Južne Kalifornije Ajzeju Kolijera. Prate ga Francuzi Aleks Sar (Pert, Australija) i Zakari Rizaše (Burg, Francuska), a u konkurenciji za najviše pozicije su i Amerikanci Dža’Kobi Volter (Bejlor, Teksas) i Ron Holand (Ignajt).

Klikni da postaviš komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u kategoriji Aktuelno