Zapratite nas

Aktuelno

Atlanta na „džezerski“ način i zeleno svetlo na tržištu

Dok Kvin Snajder i Atlanta rade na izgradnji nove kulture, vlasništvo Hoksa novim imenima u franšizi daje slobodu da sa rosterom „rade šta god žele“

Foto: Printscreen

Posle godine velikih promena u upravljačkoj strukturi organizacije, Atlanta je sa novim trenerom na korak bliže od „originalnog“ plej-of kostura u poređenju sa prethodnom sezonom. Ovog aprila, ulog je ipak veći nego što je bio pre tačno godinu dana uzimajući u obzir neizvesnu budućnost kompletnog rostera, uključujući sudbinu najveće zvezde tima, Treja Janga.

Hoksima će biti dovoljna samo jedna pobeda kako bi obezbedili poziciju u ovogodišnjem doigravanju, ali će do te pozicije morati preko Majamija, ekipe koja ih je počistila u prvoj rundi prošlosezonskog plej-ofa.

Ipak, bez obzira na rezultat u najvažnijem delu sezone, čini se da transformacija franšize na čelu sa novim generalnim menadžerom Lendrijem Fildsom i trenerom Kvinom Snajderom tek treba da dobije svoj puni zamah.

Trevisu Šlenku je uručena zahvalnica u decembru, Nejt Mekmilan je dobio otkaz krajem februara, pošto nije uspeo da nadogradi uspeh iz 2021. godine kada su Hoksi igrali finale Istoka, a novi GM Filds, njegov asistent Kajl Korver i bivši dugogodišnji trener Jute navodno su dobili zeleno svetlo od vlasnika da sa postojećim sastavom mogu da rade šta god žele. Kako navodi Kevin O’Konor, to znači da u obzir dolaze i ponude za 24-godišnjeg dvostrukog All-Star-a.

Dok je u martovskom intervjuu za „The Athletic“ pokušavao da objasni kako njegov sin Nik ne može biti razlog disfunkcionalnosti franšize jer „nikada nije bio u poziciji da donosi odluke“, vlasnik Atlante Toni Resler ujedno je rekao da „niti otvara, niti zatvara vrata“ potencijalnim trejdovima, ali i da bi to trebalo da bude pitanje za Fildsa i Korvera.

O’Konor prenosi reči svojih izvora koji navode da je Snajder, pre nego što je dogovoreno da će postati 15. trener u istoriji Atlante, zatražio od organizacije uticaj na donošenje kadrovskih odluka. Ipak, nerealno je očekivati drastične promene pre kraja sezone s obzirom da je Snajder tek počeo da razvija svoju filozofiju, a još uvek nije ni kompletirao stručni štab.

„Ovde se dešava mnogo toga što nema veze sa košarkom“

Koliko je komplikovana situacija u Atlanti, pored svih kadrovskih promena krajem prošle i početkom ove godine uz glasine o reviziji postojećeg sastava, pokazala je i izjava Dežontea Mareja koji je priznao da je za njega tranzicija iz San Antonija postala prilično izazovna.

Ovde se dešava mnogo toga što nema veze sa košarkom“, rekao je Marej u januaru, mesec dana pre nego što će Nejt MekMilan napustiti stručni štab Hoksa. „Ne mogu da kažem da me je dočekalo ono što sam očekivao, ali se ovde mnogo toga dešava što se nije dešavalo u San Antoniju. Ja se trudim da budem lider i da radim naporno, ali na kraju dana, svi to vidimo. Ne možete da se sakrijete, ne možete da pobegnete od toga.

Loša atmosfera u Atlanti počela je da se nazire još na početku sezone, nakon nezadovoljavajućeg starta, kada je tim održao nekoliko sastanaka kako bi pokušao da reši određene konflikte unutar ekipe. Pre svih, konflikt između Janga i Mekmilana o kojem se pisalo u decembru, a zbog kojeg je 24-godišnji plejmejker odlučio da ne učestvuje u pobedi svog tima nad Denverom. Mekmilan je novinarima rekao da Jang nije igrao zbog „nesporazuma u komunikaciji“.

Nekoliko sedmica kasnije počeli su da se pojavljuju navodi kako bi Jang mogao da zatraži trejd ukoliko Hoksi ne postignu značajniji uspeh u doigravanju. Međutim, novi upravni odbor je reagovao u februaru i otpustio bivšeg stručnjaka Supersoniksa, Trejlblejzersa i Pejsersa.

Kako je zategnut odnos između Janga i prethodnog trenera Lojda Pirsa takođe rezultirao smenom na poziciji glavnog stratega, poslednji slučaj naveo je pojedine ljude unutar organizacije da se zapitaju u „validnost“ pristupa petog pika iz 2018. godine.

Primese „Džez“ ofanzive, stagnirajuća defanziva i Bogdanova situacija

Uprkos svim preprekama tokom aktuelne sezone, u Hoksima je počela nova era kada je Kvin Snajder preuzeo tim i verovatno je da će status mnogih igrača zavisiti od toga kako će se uklopiti u željenu strategiju 56-godišnjeg Amerikanca.

Atlanta pokazuje bržu igru pod Snajderovim vođstvom, a Jang je već govorio o tome koliko mu novi ofanzivni koncepti olakšavaju saradnju sa Marejom, iako je očigledno potrebno mnogo više vremena za njihovu punu implementaciju.

S druge strane, odbrana je prečesto bila jedan od najvećih problema Hoksa. Njihov defanzivni rejting je bio među najlošijima u ligi u svakoj sezoni sa Jangom u sastavu, ali daleko od toga da je on jedina defanzivna mana ovog tima. Nema sumnje da će taj segment igre biti među prioritetima novog trenera uoči naredne sezone.

Kada je reč o srpskom reprezentativcu Bogdanu Bogdanoviću, novi ugovor koji je potpisao samo tri nedelje nakon promene trenera dovoljno govori o tome koliko je bivši košarkaš Partizana, Fenerbahčea i Sakramenta značajan za budućnost Atlante, ali očigledno i Snajderovu viziju.

Bogdanović je propustio prvih mesec dana u sezoni zbog povrede kolena, a ukupno je odigrao 54 utakmice, ali je i pored toga bio jedan od najpouzdanijih igrača u sastavu. Samo u februaru, Bogdan je šutirao čak 51.7 odsto van linije za tri poena i jasno je da bi u novom ofanzivnom sistemu mogao da zaigra svoju najbolju košarku.

On je veoma dobar i dosledan igrač. Bogi se uklapa u ono što pokušavamo da izgradimo, ali i u karakter igrača koje tražimo “, izjavio je Lendri Filds nakon potpisivanja četvorogodišnjeg ugovora sa Bogdanovićem, vrednog 68 miliona dolara.

Ipak, Bogdanović je samo deo kompleksne slagalice u Atlanti, a da bi se Hoksi vratili tamo gde su bili 2021. godine, novi režim u Stejt Farm Areni će morati da donese neke važne odluke, pre svih onu koja se tiče sudbine najveće zvezde tima. Da li će to značiti kreiranje novog identiteta i izgradnju drugačije kulture sa novim superstarom ili nadogradnju postojećeg stanja, biće jasnije tek posle najuzbudljivijeg dela sezone—plej-ofa.

Klikni da postaviš komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Više u kategoriji Aktuelno